Zárt cellás szórt poliuretán hab – HR IsoSpray

 

A HR IsoSpray egy egyedülálló, kétkomponensű szigetelő anyag, amelyet folyékony állapotban szórnak fel a szigetelendő felületre. A két komponens néhány másodpercen belül reakcióba lép egymással és megszilárdul. A folyékony szerkezetnek köszönhetően a hab hézagmentesen körbefog minden egyenetlenséget. A hab ezen tulajdonságának hatására Ön még kevesebb hőt veszít.

A HR IsoSpray majdnem minden alapon megtapad és így minden követelményhez az ideális szigetelő anyag. A HR IsoSpray szóró habnak magas szigetelőértéke van és széleskörűen alkalmazható, például: pincetetők, padlók, padlások, falak stb. szigetelésére. A Pluimers szigetelés már 1980 óta dolgozik ezzel a termékkel, igen kedvező tapasztalatokkal.

Kiváló szigetelőanyag újépítésű és már meglévő épületfalak esetén is. A termék tökéletes felhordása nagy szakértelmet és gyakorlatot igényel, ezért a kivitelező kollégáink alapos képzésben részesültek és rendelkeznek az építőiparban elengedhetetlen nemzetközi szakbizonyítvánnyal (IKOB BKB). Kérdése van? Keressen minket!

iroda@pluimers.hu

TERMÉKELŐNYÖK

Kiemelkedő hőszigetelő képesség / hővezető képesség (PU lambda értéke 0,021, a hagyományos szigetelőlapoké 0,030-0,045)

Terhelhetőség (egyes haboknál 15 tonna/m2), kemény, lépésálló anyag, mely minden felületen alkalmazható

Gyors eljárás: napi haladás: 150-250 m2 vastagság és felületi viszonyok ismeretében. Ha a feladat megkívánja, akár 5000 m2 / nap haladással

Két lépcsős a rétegrend, minimális a későbbi meghibásodás lehetősége, ellentétben a hagyományos 4-5 lépcsős szigetelésekkel

Sokféle hagyományos fogadófelületre felvihető a szórt szigetelés (bitumeneslemez, hullámpala, trapézlemez, szigeteletlen vasbetonfödém, PVC szigetelésre is – megkötéssel), bontás, átalakítás nélkül. A szórt szigetelés légtömör (kiemelkedő előny) és formakövető, lejtéskialakítás is lehetséges általa, ott ahol erre szükség van

Az épület stabilitásában, merevítésében is komolyan részt vesz. E habbal nem csak a szélátfúvást küszöböljük ki, itt már a könnyűszerkezeteket megrázó, megrecsegtető viharos erejű széllökések is tehetetlenné válnak.

Építési szakma által Nyugat-Európában és Észak-Amerikában elismert és széleskörűen alkalmazott eljárás.

10 év garanciavállalás, több mint 4 eltelt garancia ciklus gyakorlati tapasztalatával. 40 éves múltú a cég, és maga a technológia is több mint 50 éves múltra tekint. Európa legnagyobb kivitelezőcége, a legnagyobb kapacitással, több mint 170 gépjárműből álló flotta. Átlagosan hetente 250-300 objektumot szigetelünk európaszerte.
Több intézet által is bevizsgált (pl. ÉMI, Deutsche Institut für Bautechnik, holland építésügyi hivatal) termékekkel dolgozunk, hozzáértő, tapasztalt, oktatott, Nyugat-Európában begyakorlott szakembergárdával.

 

ÉPÜLETFIZIKAI TULAJDONSÁGOK

Vízszigetelés, vízzáróság: A poliuretán szigetelőhabot a két folyékony halmazállapotú alapanyag tökéletes keveredése folyamán kialakuló kémiai reakció hozza létre. A keletkező makro molekuláris szerkezetű hab olyan szigetelőanyag, amelynek az un. hajtógázzal töltött cellái 94%-ban zárt cellák. A víz molekulái a habon nem tudnak keresztüljutni. A német DIN 53428 szabvány szerint 168 órás merítési próba eredménye mindössze 1,9 térfogat % vízfelvétel. A szigetelőhab tökéletesen vízzáró anyag. Ez az első és az egyik legfontosabb épületfizikai tulajdonsága.

Hőszigetelés: A habosodás folyamán kialakult zárt cellák következtében jobb a hőszigetelése minden más szigetelőanyagnál. Mérésekkel igazolt érték: λpur=0,023 W/mK. A poliuretán szigetelőhab önmaga -más anyag hozzáadása vagy beépítése nélkül- képes biztosítani mind a hő, mind a vízszigetelést. A habot ezért együttes hő- és vízszigetelő anyagnak tekintjük.

Páradiffúzióval szembeni viselkedés: A hab harmadik fontos tulajdonsága, hogy a páradiffúziót átengedi. A cellák határoló falai mikroporózus szerkezetűek, a nagy vízmolekulákat nem, a páradiffúziót vagyis a vízgőznyomást átengedi.
A víz tökéletes szigetelése és a páradiffúzió átengedése –mint különleges, összetett tulajdonság- tette a poliuretán szigetelőhabot fontos és nélkülözhetetlen anyaggá az építőiparban és a technológiai szerelőiparban. Páradiffúziós ellenállás-tényezője: μpur=100.

Poliuretán szigetelőhabbal szigetelt épület belsejéből felszálló pára akadálytalanul távozhat a habon keresztül. A födémszerkezetben nem következik be káros páralecsapódás, a parciális páranyomás sehol sem éri el a kritikus telítési páranyomást. Ez azt jelenti, hogy a poliuretán szigetelőhabbal készült tetők páradiffúziós problémák miatt nem hibásodnak meg.
Éghetőség: Éghetőség szempontjából a német DIN 4102 szabvány B2 éghetőségi osztályba sorolja a poliuretánhabot. A hab közvetlenül tűz- vagy lángforrás hatására izzik, parázslik, de a láng vagy tűzforrás eltávolítása után 1 másodpercen belül az égés (izzás, parázslás) megszűnik. A magyar szabványok alapján az ÉMI bevizsgálta, eng. száma: ÉME(A-222/2002),mely alapján a könnyen éghető kategóriába sorolta.

Anyagsűrűség: A szigetelőhab átlagos anyagsűrűsége 37-40 kg/m3

Nyomófeszültség: 7%-os térfogati összenyomásnál 0,40 N/mm2

Hajlítófeszültség: Szabványos próba során 15 mm-es behajlásnál 0,60 N/mm2

Formatartósság:
+100 Cº hőterhelésnél az elváltozás kisebb, mint 5%
– 30 Cº hőterhelésnél az elváltozás kisebb, mint 3%

Vegyszerállóság: Alacsony koncentrációjú sav, benzin, toluol, olaj nem támadja meg. Ezen tulajdonságok birtokában a poliuretánhab felülete fertőtlenítőszerekkel, magasnyomással tisztítható – oldószertartalmú festékekkel színezhető.

 

SZÓRÁSI TECHNOLÓGIA

A szigetelőanyag szórással kerül a szigetelendő felületre. A szórás több rétegben történik, rétegenként 10-15 mm vastagságban. A szükséges össz vastagságot a hőtechnikai méretezés határozza meg. A hőtechnikai számításokkal együtt el kell végezni a páradiffúziós számítást is.
A szórt szigetelőhab összefüggő, monolitikus szigetelőrendszert képez a szigetelendő felületeken. Nincsenek toldási problémák, a különböző csomópontok egybefüggően, hézagmentesen szigetelhetők. Tetszés szerint szórható a hab akár vízszintes, akár függőleges felületre.

Felület előkészítés: A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad. Így a beton felületekhez, cseréphez, palához, téglához, bitumenes lemezekhez, gumilemezekhez, fához, fémekhez, vakolatokhoz.
Épületek felújításánál, régi, hibás vízszigetelések felújításánál fontos a felület szakszerű előkészítése. Nem szükséges viszont a régi szigetelés teljes eltávolítása.
A szórás csak víz-, por-, és zsírmentes felületre végezhető el.

Optimális környezeti körülmények:
Tökéletes, hibátlan habot eredményező kémiai reakció csak akkor jön létre, ha a meghatározott feltételek teljesülnek.
– az „A” és „B” alapanyag-komponens összekeverésénél a gyártó cég által előírt keverési arány nagy pontosságú betartása
– a felületre szórt anyag hőmérsékletének az előírt értéken való szabályozott betartása
– a szórógép szórási nyomásértékének folyamatos állíthatósága
– 15 Cº minimális felület- és környezeti hőmérséklet
– 70% maximális relatív páratartalom

ALKALMAZHATÓSÁG

Lapostetős épületek: Az előírásnak megfelelően előkészített felületre a hőtechnikai méretezésnek megfelelő vastagságú (de legalább 3 cm) szigetelőhab kerül, amit UV-védelem céljából speciális védőbevonattal látnak el. A hab igen nagyfokú rugalmassága miatt a hőtágulási fúgák folyamatosan szigetelhetők a sík vagy függőleges felületekkel. A poliuretánhab alkalmazásakor kizárhatók a hőmozgásból eredő hibák. A páradiffúziós problémákra visszavezethető meghibásodások nem fordulnak elő.

Állattartó épületek: Állattartó épületekben a hőmérséklet ingadozása negatívan befolyásolja az állatok élettani fejlődését, húsképződését, takarmányfelhasználás-át, mely tényezőknek pénzügyi kihatásai lehetnek. Poliuretánhabbal történő szigeteléssel az optimális belső hőmérsékletet –évszaktól és időjárástól függetlenül- biztosítani lehet. A szórt technológiából adódóan a kritikus páralecsapódásra hajlamos épületszerkezeti elemek könnyedén szigetelhetők. Mivel a szigetelőanyag kis vastagságban közvetlenül a szigetelendő felületre kerül (sok esetben a tetőfedő anyagra), ezért a rágcsálók részére nem biztosít életteret, s nem telepszenek meg benne.

Zöldség- és gyümölcstárolók: Zöldség- és gyümölcstárolókban az optimálistól csak egy fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a raktározott termék minőségét és eltarthatóságát. Kényszerszellőzéssel ellátott épületeknél jogos elvárás egy olyan belső szigetelés alkalmazása, ami a résmentességet („falslevegő” bejutásának megakadályozását) tudja nyújtani.

Ipari létesítmények: Könnyűszerkezetű építési módon készült épületek esetében a fém főtartók biztonságos hőhídmentes szigetelése fontos tényező, mivel páralecsapódások lehetséges helyei. Ipari üzemeknél (ahol nagyfeszültségű elektromos gépeket alkalmaznak) nem elfogadható olyan épületkonstrukció, ahol kondenzációs víz jelenhet meg. Egybefüggően, résmentesen kialakított szórt poliuretánhabos szigeteléssel mindezek a problémák megoldásra találnak.